İstanbul Zübeyde Hanım Hizmetiçi Eğitim Enstitüsünde düzenlenen toplantıda konuşan Millî Eğitim Bakanı Osman Sezgin, bağımlılığın önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda rehber öğretmen/psikolojik danışmanların önemini vurguladı.
Bağımlılıkla mücadelede insan kaynağını güçlendirdiklerini belirten Sezgin, bu konuda psikolojik danışmanların becerilerini bu programla daha da geliştirdiklerini, bağımlılıkla mücadele konusunda çok yönlü ve iş birliğine dayalı olarak hem öğretmen ve öğrencilere hem de velilere yönelik çalışılmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
Okulda bağımlılığa müdahale eden ilk ve tek program
Bağımlılıkla mücadelede birçok çalışma yürüterek bu çalışmalara süreklilik kazandırmaya çalıştıklarını belirten Sezgin, Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM), çocuğu ve ergeni henüz 'deneme' ya da 'kullanıcı olma' düzeyindeyken zararlı maddeden vazgeçirmeye yönelik olarak geliştirilen okul temelli önleyici müdahaleler bütünü olduğunu söyledi. Sezgin, bireysel görüşmelere dayanan OBM, Türkiye'nin okulda bağımlılığa müdahale eden ilk ve tek program olduğunun altını çizdi.
Sezgin, OBM programının; rehber öğretmen/psikolojik danışmanların mesleki yeterlilik ve yetkinliklerini artırdığını, onlara müdahale becerileri kazandırdığını ve ikincil önleme çalışmalarını sistematik halde yapılandırdığını ifade etti.
Programa, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Cemal Özdemir, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Safa Koçoğlu ile diğer ilgililer katıldı.